PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

Nove ploče prolaze kroz grad
ATX Form Factor formulisao je Intel - Aleksandar Veljković tvrdi da će hardver tako biti jeftiniji, servisiranje olakšano, a priključenje periferija pojednostavljeno.
Osma brzina
Šest meseci nakon naašeg prethodnog testa CD-ROM uređaja, Bojan Petrović akcenat stavlja na osmobrzince, čija je pojava u našim računarima ovih dana normalna stvar.
Moderna vremena
Video zapis nije više zarobljen samo na trakama. Kakav hardver možete (ili morate) da koristite da biste ga preselili u kompjuter, objašnjava Voja Gašić.
Video iz PC-ja
Dejan V. Veselinović koncentrisao se na "pokretne slike", odnosno reprodukciju multimedijalnih CD- ROM-ova na ekranu monitora.
Trostruko digitalno
Aleksandar Šušnjar predstavlja zvučnu karticu koja je u potpunosti digitalna!
Brza tehnologija
Tek što je apsolvirao Pentium kompatibilne procesore, do Bojana Petrovića su stigla nova iznenađenja: AMD procesori Pentium klase, uz najave Cyrix-ovog M2.
Moderne veze
Da li računar baš mora da bude opkoljen žicama? Za sledeću godinu Miljan Jovanović najavljuje USB, koji već krasi nove Pentium HX ploče.
U profi svetu
Šta da rade oni koji je trba da skeniraju format veći od A4? Jedno od rešenja može biti skener formata A0 - Branko Nikitović predstavlja Calcomp-ovu seriju ScanPlus.
Šta mi se dešava
Ima zaista čudnih stvari na koje nailazimo u svakodnevnici; za inat pesimistima, nisu sve one loše. Evo nekoliko slučajeva sa kojima se sreo Dejan V. Veselinović.
Sledeći mrežni korak
Edukativna priča Dragana Sretenovića o tome kako savremene računaske mreže rade i koja je uloga switching hub-ova u njihovom poboljšanju...
Internet kutije
Već dugo se priča o jeftinim spravama koje služe za pristup Internetu, ali do njihove masovne pojave na tržištu za sada nije došlo. Zašto je tako, objašnjava Boris Stanojević.
Prvi utisci
U ovom broju čitajte o šalterskim štampačima, karticam svaštarama i pravim sitnicama koje ne znače baš život, ali ga sigurno ulepšavaju...
Štampač u malom džepu
Epson je, za prenosive uređaje, razvio čitavu seriju minijaturnih matričnih štampača. Proizvođač povoljno nudi samo mehaniku, Voja Antonić je napravio interfejs...

SOFTVER

Vaš sledeći Office
Konkurencija iz Corel-a i Lotus-a opasno ugrožava Microsoft Office, ali je iz Redmonda stigao odgovor... Dejan Ristanović predstavlja novi Office 97.
Merlinova magija
Vladimir Ilić tvrdi da će OS/2 Warp-a 4.0, poznatiji po radnom nazivu Merlin, predstavljati kamen međaš u daljem razvoju operativnih sistema za PC platforme.
Plastika umesto papira
Ovih dana stigao je telefonski imenik Jugoslavije na CD-ROM-u... tačnije, primećuje Dejan Ristanović, na devet (!) CD-ROM-ova.
Zakoni na CD-u
Duško Savić otkrio je da spadamo među četiri Evropske zemlje koje su objavile čitavo svoje zakonodavstvo na CD-u...
Žestoko sabijena slika
FIF (Fractal Image Format) polako postaje imperativ na Mreži. Stevan Josimović predstavlja najnoviji, fraktalni, kompresor za video datoteke.
Integrisano projektovanje
Pravljenje klijent-server aplikacije se sastoji od kreiranja baze i pisanja klijent programa. Vladimir Petrović i Božidar Radunović su isprobali Powersoft-ov CASE alat, S-Designor.
Oracle alati
Šta zapravo znači kada se kaže da je neka baza rađena u Oraclu? Ovaj složeni programski sistem pokušao je da sagleda Bojan Zanoškar.
Ukroćeni fontovi
Fontographer 3.5 već godinama je neophodan alat svakoga ko se bavi DTP-om. Darko Staničić analizira da li će se nešto promeniti pojavom verzije 4.5.
Doktor AMI
Između mnogih načina da otkrije kvar na računaru, Bojan Petrović je izabrao korišćenje novog AMI Diag-a 5.0.
Corel, kralj crteza
Hiljade nadarenih korisnika Corel-ove rastuće porodice grafičkog softvera učestvuje u godišnjem takmičenju. U žiriju je ove godine bila i Jelena Rupnik...
Moj prvi CD
Prvi dodir deteta sa magičnom kutijom zvanom kompjuter je itekako važan za njegovo dalje interesovanje za informatiku. Zato je Aleksandar Veljković u cedetekama potražio CD-ROM izdanja za najmlađe.

KOMUNIKACIJE

Internet groznica
1. novembra Sezamov Internet servis bio je u ponom pogonu. Tako je prve dane jeseni obeležila prava Internet groznica...
Surferov ranac
Boravak na Internetu ne počinje i ne završava sa Navigator-om ili Explorer-om. Vlada Klisić pokazuje mnoštvo dodatnih alata, koji rad čine efikasnijim.
Sastanak na mreži
World Wide Web je postao sinonim za Internet. Uz dva nova Microsoft-ova programa, Aleksandar Petrović nas podseća na još neke načine za upotrebu Mreže.
Mali Web server
Može li Intranet da uđe u vašu firmu bez prevelikih troškova? Pomoći će vam Vlada Ćalić.
Oracle Web Server
Sve češće se od baze podataka očekuje i izmene podataka kroz Web. Zoran Kapetanović i Dejan Ilić analizirali su mogućnosti Oracle-ovih novih alata namenjenih Web izdavaštvu.
Virtuelna stvarnost
Dragan Sretenović uvodi nas u čarobni svet VRML-a, jezika za modelovanje trodimenzionalnih objekata na Web-u i kretanje kroz virtuelni prostor...
Netscape (ne) uzvraća udarac
Microsoft planira da do kraja 1997. godine da osvoji 40 posto tržišta browsera, ali Netscape, koji danas ima najveći udeo na tom držištu, se ne predaje bez borbe, kaže Milan Bašić.
Internet roboti
Predrag Drljača je malo tražio po .edu domenu na Mreži i naleteo na Internet robote, kojima i sami možete da upravljate.
Od mreže do mreže
Paketi putuju od servera do vašeg računara, kroz mnogo država i još više mreža. Berislav Todorović objašnjava osnove rutiranja.
Mreža o Javi
Da je Java jezik za Internet, to ste svakako čuli. Vredi da čujete i šta je na Internetu o Javi našao Aleksandar Petrović...

PROGRAMIRANJE

Programi u pozadini
Softver koji stoji "iza" pojedinih servisa Interneta spada u kategoriju pomalo mističnih programa o svi raspravljaju... Zoran Životić će vam pomoći da se uključite u krug malobrojnih koji taj softver pišu.
Jedan klijent i jedan server
Nebojša Vasiljević na primerima demostrira ono što se očekuje od jednog TCP klijenta i servera.
Dvoboj struktura
Maja Vilus analizira, na primerima, razlike u performansama koje donose različite primene nizova i ulančanih lista
Korak napred
Generisanje izveštaja u poslovnim aplikacijama je često veoma sporo. Kako se može ubrzati, objašnjava Nenad Batoćanin.

AKTUELNOSTI

Vesti / Internet vesti / Comdex vesti
Kišobran po glavi posetioca
Networld+Interop sajam, održan u Londonu, namenjen je profesionalnim korisnicima kompjutera, integratorima i mrežnim stručnjacima. Posetila ga je Jelena Rupnik.
Intelov rođendan
Intel je proslavio 25. rođendan mikroprocesora. Jelena Rupnik se tim povodom u Londonu srela sa Marsianom Hofom, tvorcem legendarnog 4004.
Systems 96
Vredni Bavarci su krajem oktobra u Minhenu zakazali sajam računarske tematike, na kome se obreo Voja Gaašić.

KOMENTAR

Prvi Microsoft računar
Sava Zdravković komentariše Windows CE, Gejtsov "mrežni računar" promovisan na Comdex-u.
Standardi i ISO 9000
Preko 150.000 ga ima, a oko milion svetskih organizacija se trudi da ga dobije. Petar Dragoslavić nam otkriva a šta je to ISO 9000.

RUBRIKE

U svetu udžbenika
U računarsku literaturu, tvrdi Duško Savić, spadaju i udžbenici pisani za pojedine škole ili fakultete, koji mogu da ponude dosta toga i ostalim zainteresovanim čitaocima...
Put ispred nas
Pre godinu dana poznata američka izdavačka kuća Penguin platila je rekordan iznos za knjigu Bil Gejtsa. Kakav je rezultat, saznajemo od Dejana Jelovića.
Windows, Office, Internet...
To su, uglavnom teme ove rubrike. Integracija softvera je tolika da sve češće o sve tri omiljene teme možemo da pišemo istovremeno...
Naš lepi jezik
Na kakvom se srpskom jeziku razgovara o računarima, kako izgleda Screen Saver za posle ručka, kakvog je ukusa disketa, kako da rešite problem notebook-a čiji je ekran isključen, koliko brzo štampa OKI, kako se ispovediti na moderan način i mnoge druge dogodovštine sa vedre strane računara.

SPECIJALNI DODATAK

CorelDraw!
Specijalni dodatak je ovoga meseca uputstvo za korišćenje programa CorelDRAW!, iz pera Branka Nikitovića. Uputstvo je pre svega namenjeno početnicima, pa ćete na njegovim stranicama pročitati kako se koriste osnovni alati, kako da iscrtate osnovne figure, dodate tekst slikama, postignete specijalne efekte...