PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

Pro u konfekciji
Da računari sa Pentium Pro procesorom ulaze u zrelo doba pokazuje i pojava prvih "konfekcijskih" sistema. Dr Majkl Mijatović nam predstavlja jednog od trenutno najpristupačnijih, Dell Dimension XLS Pro 200.
Portabl multimedija
Notebook računara na tržištu je sve više, ali ime IBM uvek ima veliku težinu. Voja Gašić je testirao IBM Thinkpad 755CDV, Pentium računar koji može da zameni ne samo stoni PC, nego i opremu za projektovanje na platno, a Branko Nikitović piše o "pametnim" baterijama novih prenosivih računara.
Tamo gde PC prestaje
I najmanji Silicon Graphics-ov model, Indy, je mašina pred kojom korisniku PC-ja zastaje dah. Aleksandara Šušnjara je pre svega zanimalo kako se Indy pokazao u praksi.
Ploče i oko njih
Poznato je da kvalitetnog sistema nema bez dobre matične ploče. U to ime, Dejan V. Veselinović je testirao nekoliko noviteta na našem tržištu.
Premašena granica
Dva gigabajta na IDE hard disku postali su stvarnost - Bojan Petrović upoređuje nove WD i IBM diskove sa prethodnim generacijama ovih uređaja.
Moderniji modemi
Pošto je pre par meseci oprobao 14400 bps modeme, Aleksandar Šušnjar ovoga puta prelazi na veće brzine: testirao je sve 28800 bps modele koji se mogu naći u našim prodavnicama.
Epsonovi blizanci
Matrični štampači i dalje imaju dobru prođu, naročito u kancelarijama gde se štampaju "kilometri" papira. Dejan Ristanović je isprobao dva nova Epson-ova modela.
Slika, ton, akcija!
Dejan V. Veselinović nije odoleo a da ne proba nekoliko najnovijih multimedijalnih računarskih komponenti, među koje je "uleteo" i jedan CD-ROM drajv osmostruke brzine.
Zapevaj i za pojas zadeni
Mali i prenosni CD-ROM drajv koji pritom ume i da svira našao se na testu, a utiske nam prenosi Branko Nikitović.
Najbrži računari sveta
Superkompjuteri više nisu tako nedostižni kao ranije. Milan Bašić nam zato predstavlja pet najmoćnijih računara današnjice.
Razgovoru nikad kraja
Mikroprocesori su društvena bića, kaže Voja Antonić nastavljajući diskusiju o komunikaciji procesora na razvojnim i drugim pločama...

SOFTVER

Windows NT 4.0
Nova verzija Windows-a NT je na samo korak od promocije. U svetu je do sada podeljeno 100,000 kopija beta verzije, koja je stigla i u ruke Aleksandra Kojovića i dr Dragana Mitrakovića.
DTP nove generacije
Tek su najnovije verzije programa za stono izdavaštvo postigle zadovoljavajući stepen Windows 95 kompatibilnosti. Darko Staničić i Vlada Stanimirović opisuju pripremu knjiga uz korišćenje nove generacije 32-bitnog softvera.
Jednostavno i složeno
Da 3D Studio više nije jedini dobar program za 3D dizajn, pokazuje poslednja verzija paketa Real 3D, o kojoj piše Ivica Nikolić.
Najnovija antika
Dejan Ristanović je testirao verziju 2.0 Borland Delphi-a - koliko je komercijalni "Visual Turbo Pascal" ispunio ono što su njegove beta verzije najavljivale?
Ne samo lep interfejs
Ako programirate u jeziku C++ i još koristite OS/2 Warp, svakako pročitajte tekst Vladimira Ilića koji je posvećen novom razvojnom paketu Visual Age.
Drugi pogled na FOX
Visual FoxPro je sve popularniji, i to ne bez razloga, tvrdi Goran Stevanović - radi se o kvalitetnom razvojnom sistemu za profesionalce.
Pojačani desktop
Ako vam Windows 95 nije dovoljno lak za korišćenje, tu je PowerDesk. Jovan Bulajić ispituje vrednost ove alatke.
Svi virusi sveta
Enciklopedije virusa, ako je verovati Kristijanu Laziću, mogu da budu veoma interesantno štivo... naročito za one koji uživaju u hororu!
Super čuvar
Miljan Jovanović se upustio istraživanje zaštite softvera od neovlašćenog korišćenja - ovoga puta predstavlja vam hardversku zaštitu koju proizvodi kompanija Sentinel.
Imperija uzvraća udarac
Dragan Sretenović nas još jednom vodi u svet Internet-a. Na redu je priča o novoj strategiji Microsoft-a da postane vodeća snaga "mreže svih mreža".
Diznijevo carstvo
Diznilend je, za mnoge od nas nedostižno carstvo zabave, ali zato, kaže Voja Gašić, mnogi proizvodi kompanije koju je osnovao Volt Dizni mogu da se nađu i na vašem PC računaru...

PROGRAMIRANJE

Veza sa svetom
Multitasking u Clipper-u
Nekoliko poslova koji se istovremeno odvijaju na PC računaru, pa još i u Clipper-u - da li je to moguće? Nenad Batoćanin pokazuje da jeste.
Windows NT servisi
Kada bi vam pod DOS-om zatrebao program koji u pozadini konstantno obavlja neki zadatak, pisali ste ga u TSR obliku. Pod Windows-om 3.11 program se mogao staviti u StartUp grupu. Zoran Životić piše kako se takve stvari rade po Windows NT-om.
Međuprocesna komunikacija
Jedna od velikih prednosti Unix-a je što lako upravlja sa više pokrenutih procesa. O osnovnim tehnikama međuprocesne komunikacije piše Nebojša Vasiljević.
Microsoft-ove klase
Dobrim poznavanjem biblioteke klasa učinićete programiranje za Windows lakšim, a vaše programe boljim. Zato nas Milan Maksimović upućuje u tajne Microsoft-ove Foundation Class biblioteke.
Tekstualne egzibicije
I u starom, dobrom DOS-u mogu da se pišu lepi programi, uverava nas Stevan Josimović, dajući i nekoliko konkretnih primera VGA programiranja.

AKTUELNOSTI

Vesti
Koncepti i praksa
Ime Alan Jay Smith se u kompjuterskom svetu povezuje sa samim nastankom keš memorija. Dejan Ristanović je razgovarao sa profesorom Smitom o keš memorijama, njegovom današnjem radu, čak i o naučnoj fantastici...
Više od skijanja
Aprilski susreti računarskih stručnjaka na Brezovici polako postaju tradicija. Jelica Protić prenosi utiske sa simpozijuma "YU Info 96".
Vrh virtuelne stvarnosti
Miodrag Gvozdenov nam prenosi utiske za najznačajnijeg evropskog kongresa posvećenog virtuelnoj realnosti - šta će ova fantastična tehnika doneti u sledećoj deceniji?

KOMENTAR

Novo na CeBIT-u
Saša Cvetković posetio je ovogodišnji CeBIT - kakvi su trendovi u razvoju računarske industrije uočeni u Hanoveru?
Mreža (ni)je sigurna
Internet donosi mnoge prednosti, ali i probleme... Sava Zdravković razmatra problem sigurnosti na Mreži.

RUBRIKE

Knjige za programere
Duško Savić je ponovo zavirio u knjižarske izloge i otkrio nekoliko izdanja koja su posvećena programskim jezicima C++ i Visual Basic.
Odabrani bajtovi
Od ovoga meseca "Odabrani bajtovi" imaju dva dela... U prvom Voja Antonić izlaže neke "cake" koje obezbeđuju lakše projektovanje multiprocesorskih sklopova, a u drugom Dejan Ristanović nastavlja seriju Windows 95 i drugih softverskih "dosetki". Našlo se mesta i za ideje koje će vam olakšati komunikaciju sa sistemo SezamPro.
Vedra strana računara
Ovoga meseca na "Vedroj strani" čitajte o psihoterapiju u Word-u, softveru za Topaloviće, pravoj veličini Internet-a, plavuši na jednom domaćem simpozijumu, kompjuterima u našoj poznatoj TV seriji, kvazi logiki i ponečem drugom...

SPECIJALNI DODATAK

Kako i gde kupiti PC