PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

Podeljena tačka
Hewlett-Packard pokušava da pobije Euklida koji je davno rekao da je "tačka ono čiji je deo ništa" - novi kolor štampač 5M, koji je testirao Majkl Mijatović, deli tačke na sitnije delove!
VGA izbor
Za dobru sliku je, uz monitor, ključna video kartica. Bojan Petrović je testirao 23 modela raznih kategorija, od najjeftinijih do ekskluzivnih...
PC od 300 grama
Kroz ruke Kristijana Lazića prošao je maleni Psion u čijih 325 grama se krije ceo jedan PC AT računar i softver koji nije samo za igranje.
Nešto malo drugačije
Tastatura se, kod kupovine novog računara, uvek nekako provuče. Zato nam Dejan V. Veselinović i ekipa autora skreću pažnju na nekoliko interesantnih modela poznatih proizvođača.
Kolor velikog formata
Epson-ova porodica štampača iz dana u dan je sve bogatija - Dejan Ristanović je ovoga puta testirao Stylus Pro modele prilagođene korisnicima većih zahteva.
Flopi disk 96
Nema više izgovora za neredovan backup - Majkl Mijatović je testirao uređaje koji će zameniti ne samo flopi disk, nego možda i sam CD-ROM...
PC kartica
Voja Antonić će vam ovoga meseca pomoći da sagledate i rešite probleme projektovanja jednostavne kartice za PC računar.

SOFTVER

Warp u centru mreže
Windows nije jedini operativni sistem za PC računare - tu je i OS/2 Warp o čijim velikim mrežnim mogućnostima piše Vladimir Ilić.
Britanika na CD-u
Sinonim za riznicu znanja i sveukupnog ljudskog iskustva je Enciklopedija Britanika. Zoran Koš predstavlja njenu elektronsku verziju na CD-ROM-u.
Moćno i pod DOS-om
Dejan Foro je, za sve zaljubljenike WordPerfect-a, zavirio "pod haubu" najnovije verzije za DOS i otkrio da donosi značajne novitete.
Corel (ne) Xara
Da li je Corel dobio konkurenciju? Darko Staničić predstavlja novi paket, doduše iz iste kuće: Xara Studio.
ZIP-ovo novo odelo
Čuveni i nezamljnljivi arhiver PkZip sa danas gleda kroz četiri prozora. Jovan Bulajić odgovara na pitanje koja je Windows verzija Zip-a najbolja.
Programerov najbolji prijatelj
Da "bez alata nema zanata" uverava nas Vlada Klisić, u tekstu koji je posvećen Microsoft-ovom sistemu podrške za programera poznatim pod nazivom Developer Network.
Veliki, plavi... šahista
Ljudski um je ponovo pobedio, ali ovog puta ne tako ubedljivo kao ranije. Bojan Stojanović nam prenosi atmosferu i događanja sa meča Garija Kasparova protiv računara.
Ključ(no) za registraciju
Izgleda da je "večna tema" Windows-a 95 postao Registry Editor i njegove tajne koje za "PC" otkriva Maja Vilus.
Servis za Internet
Vlada Ćalić nas vodi u svet povezivanja udaljenih računara u mrežu koja radi pod Windows-om NT, a onda ide dalje ka Internet-u.
Novi muzički CD
Posle enciklopedija i izdanja za celu porodicu, Zoran Milosavljević piše o novoj multimedijalnoj zabavi - muzici na CD-ROM-u i novim mogućnostima PC računara.

KOMUNIKACIJE

Veza sa svetom
Sezam Pro se povezuje sa svetom - Dejan Ristanović piše o elektronskoj pošti koja je tokom marta počela da se redovno razmenjuje.
Približavanje Web-a
Dragan Sretenović, naš stručnjak za Internet, upućuje nas u tajne bržeg pristupa najinteresantnijm Web prezentacijama koje su prenete u Beograd.
Do Interneta mail-om
Za većinu "smrtnika" jedini Internet servis je elektronska pošta. Aco Samardžić će vam pomoći da email-om koristite i sve druge Internet servise.

PROGRAMIRANJE

Clipper brojanica
Programi pisani u Clipper-u obično se koriste za obradu poslovnih rezultata, a njihov kvalitet zavisi i od načinu na koji se brojevi prikazuju. Nenad Batoćanin upoznaje nas sa originalnim rešenjem.
Programirani zvuk
Programi za Windows mogu i da pevaju, samo treba pozvati funkcije koje su nadohvat ruke.
Javi kad završiš
Unix je operativni sistem za prave majstore, ali sa dolaskom Internet-a postaje interesantan i drugima. Nebojša Vasiljević piše o procesima pod Unix-om.
Virtualne i fizičke adrese
Da biste počeli ozbiljno da programirate, treba da znate dosta toga o načinima na koje operativni sistem upravlja sistemskim resursima. Miljan Jovanović počinje od najvažnijeg - memorije.
Plusevi na C
Prošlo je već pet godina od poslednje revizije C standarda, vreme je za nešto novo! Aleksandar Petrović piše o predlozima koje razmatra međunarodna komisija za standarde.

AKTUELNOSTI

Vesti
Prozor u Windows svet
Sajmovi računarske opreme su fešta na kojima se puno toga vidi, ali i nauči. Na jednom od najznačajnih, londonskom Windows Show-u, bio je Dejan Jelović.
Od Čikaga do Nešvila
Početkom godine saznalo se da Microsoft ubrzano sprema novi operativni sistem, pod kodiranim imenom Nashvile. Zoran Kehler šalje najnovije informacije o njemu.
Pandemija Internet
Željka Milošević je u centru događaja, radi za jednog od najvećih Internet provajdera u Evropi. Kako se snalaze sa hiljadam korisnika i stotinama linija?

KOMENTAR

Stranci dolaze
Ukidanjem sankcija počela je velika trka za predstavništvima velikih stranih firmi. Dobiće ih, kaže Sava Zdravković, samo oni najjači.
Internet je stigao
Internet je stigao na naše krajeve, ima nekoliko potencijalnih provajdera, ali i dalje se ne može otići i uplatiti usluga nekog od njih. Milan Bašić govori o sledećem koraku...

RUBRIKE

Za grafičku radionicu
Bez literature se može: Duško Savić ovoga puta predstavlja nova izdanja posvećena korisnicima DTP programa.
Od memorije do Windows-a
Uz opsežan prilog o startovanju Windows-a 95, ovog meseca se "Odabrani bajtovi" bave hardverom, programiranjem u Clipper-u i Visual Basic-u, a naći će se mesta i za trikove koji će pomoći pri povezivanju sa Internet-om...
Vedra strana računara
Kakve su prognoze stručnjaci davali pre par decenija, zašto se piratstvo isplati, šta PC računari nude udavačama, kako advokati vređaju WordPerfect i druge dogodovštine iz računarskog sveta... da, imamo za vas i dve dobre poslovne ponude!

SPECIJALNI DODATAK

OS/2 WARP