PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

Dva puta dvesta
Šta je bolje od Pentiuma Pro na 200 MHz? Naravno, dva puta Pentium Pro na po 200 MHz... u HP mašini koju predstavlja Majkl Mijatović.
17-inčni svet
Treba li vam novi monitor? Ekipa Majkla Mijatovića testirala je čitav niz 17-inčnih monitora najvećih svetskih proizvođača pokušavajući da izabere najbolje i najjeftinije.
Tri drumska ratnika
Dejan V. Veselinović ovoga puta testira tri zanimljiva prenosiva računara: dva proizvodi tajvanska firma DTK, a treći Texas Instruments.
Profi grafika u dva izdanja
Iz široke ponude video kartica, Dejan V. Veselinović je izdvojio dva modela za koje se ne bi moglo reći da spadaju u ekonomsku klasi, niti po nameni, niti po ceni - šta da proba onaj kome je potreban vrhunski prikaz?
Nove nade
Iznenađenjima na tržištu procesora nikada kraja: Bojan Petrović ovoga puta predstavlja prve matične ploče sa AMD 486DX5 i IBM 5x86C procesorima.
MIPS R10000
18. januara MIPS je predstavio najnoviji procesor, R10000. Aleksandar Šušnjar je potražio više vesti o ovom procesoru koji bi mogao da ugrozi vladavinu Intel-a.
Još jedan veliki flopi
Posle veoma uspešnog IOmega Zip drajva, počeli su da se pojavljuju i slični uređaji drugih firmi. U rukama Branka Nikitovića našao se odgovor firme SyQuest.
Tabla umesto miša
Ma koliko bio široko rasprostranjen, miš nije nezamenljiv ulazni uređaj. Vladimir Stanimirović i Dejan Ristanović isprobali su Wacom Art Pad, novi tip računarske olovke.
Elektronski kurir (2)
Voja Antonić ovoga meseca završava projekat distributora, posvećujući pažnju rasporedu komponenti, izradi i, naravno, pratećem softveru.

SOFTVER

Visual C 4.0
Da bi se razvijali 32-bitni programi, potrebni su odgovarajući alati. Zoran Životić opisuje prve utiske u korišćenju najnovije verzije Microsoft-ovog C-a.
Zlatna krstarica
Većina korisnika Internet-a surfuje Web-om pomoću programa Netscape. Dragan Sretenović predstavlja novu verziju, Netscape 2.0 Gold, u kojoj mogu i da se prave WWW prezentacije!
Ključ u dobrim vezama
OS/2 Warp Connect iz senke gleda na Windows, krijući mnogo odlika zrelog i stabilnog proizvoda... Vladimir Ilić opisuje ovaj paket i novitete koje donosi u domenu lakšeg umrežavanja.
Softverska faks mašina
Posle ogromnog uspeha koji je postigao program WinFAX Pro 4.0 za "stari" Windows, najzad je stigla i verzija 7.0, prilagođena "devedeset petici". Branko Nikitović ju je detaljno testirao.
Commander za Windows
Navikli ste na Norton Commander, a još mu niste našli zamenu za rad u Windows okruženju? Windows Commander je, kaže Jovan Bulajić, dobar kandidat: kratak i brz file manager sa dobro poznatim izgledom i komandama...
Čuvar vašeg koda
Izreka kaže: "Prijatelje drži blizu, a neprijatelje još bliže". Najveći neprijatelji programera su bagovi, kojima će se, uz novi Borland-ov softver, prilaziti mnogo lakše: Bojan Petrović istražuje da li CodeGuard zbilja funkcioniše?
Svakodnevni NT
Mnogo se govori o performansama i karakteristikama Windowsa NT, ali šta je sa svakodnevnim korišćenjem ovog operativnog sistema? Vlada Ćalić opisuje instalaciju, podešavanje i razne trikove...
U prilog Novell-u
Iako noviji i značajno moderniji, Microsoft-ov Windows NT još nije pobedio NetWare - na strani Novell-ovog mrežnog operativnog sistema su performanse, lakoća administriranja i, možda značajnije od svega toga, tradicija i podrška. Sava Zdravković razmatra argumente koji govore u prilog NetWare-a
Stari novi paraziti
Pre izvesnog vremena pojavio se prvi virus za Windows 95. Kod nas, srećom, još uvek nije primećen, ali je zato registrovana pojava bar tri nova DOS parazita. Dok informacije i uzorci zaraženih datoteka ne stignu do velikih antivirusnih kuća, ostaje nam da se branimo uz pomoć ovog članka Kristijana Lazića.
Muke jednog knjigovođe
Maja Vilus opisuje vezu između jedne ekonomske kategorije kao što je knjigovodstvo, CORBA arhitekture i domaćeg softverskog paketa Wlan.
Druga registracija
Nastavljajući sa upoznavanjem Registry informacija Windows-a 95, Bojan Petrović posvećuje pažnju definisanju tipova datoteka i njihovom automatskom startovanju.
Puna kuća zabave
Nekada se subotom išlo u bioskop, posle je izvor porodične zabave bio lokalni video-klub, a danas su to miltimedijalna izdanja namenjena svim ukućanima. Pažnju Zorana Milosavljevića i dalje zaokuplja Microsoft-ova Home biblioteka.

KOMUNIKACIJE

Sigurniji Internet
Otkada je računara i računarskih mreža, od tada postoji i problem bezbednosti. Kada je reč o Internet-u, nedavno se pojavilo novo rešenje raznih problema - Dragan Sretenović predstavlja SSH.
Jutarnja bonaca
Okean svetskih računarskih komunikacija u zalivu zvanom Jugoslavija, posle bure koja se digla u januaru, ulazi u mirnije vode. Ipak, život nije zamro - Milan Bašić je tragao za stvarima koje se dešavaju ispod površine...
Sezam u februaru
Zadnji dani januara su za SezamPro bili dani velike ekspanzije, pre svega što se broja korisnika tiče. Dejan Ristanović opisuje stručne konferencije i veze sa YU Internet-om i svetom...

PROGRAMIRANJE

Lepše je sa grafikom
Jedan od glavnih noviteta Clipper-a 5.3 je podrška radu u grafičkom modu. Uz malo truda i savete koje daje Jovan Bulajić, vaši programi će dobiti na atraktivnosti.
Fraktalne planine
Da li ste se ikada upitali kako Vista Pro generiše one lepe pejzaže? Damjan Vujnović vam predlaže nešto slično... uz pomoć slučajnih brojeva i fraktalnog reljefa.
Zemlja je konačno ravna
Programeri se odnedavno nalaze u velikoj dilemi: kada ugoditi korisnicima i pisati Windows aplikacije, a kada ostati veran tekst modu. Miljan Jovanović vam predlaže međurešenje - konzolne aplikacije.
Cevovodi i signali
Programiraje cevovoda, kaže Nebojša Vasiljević, u najkraćem ilustruje karakteristične elemente Unix-ovog programskog interfejsa. Započinjemo priču o signalima...
NT usluge
Može li se iz DOS prozora koristiti usluga Windows NT operativnog sistema? Zoran Životić će vam pokazati da to nije previše komplikovano, a efekti mogu da budu izvanredni.
(Ne)upotrebljivi primeri
Uz Delphi dolazi par primera koji koriste komponente sa Samples stranice. Miljan Mitrović će vam pomoći da ih ugradite u vaše programe.

AKTUELNOSTI

Vesti
Cenzura na Internetu
Posle više godina slobodnog razvoja, Internet polako dolazi pod udar zakonske regulativa. I to, kaže Zoran Kehler, na najgori mogući način, uvođenjem ograničenja koja prete da umanje slobodu govora, koja je zaštitni znak "Mreže svih mreža"...
Kraljica ostrva
Milan Pavlović javlja se iz Danske gde, kako kaže, na prvi pogled sve savršeno funkcioniše... Kako će se naš programer snaći u ovoj zemlji?
Microsoft u Beogradu
Našu Redakciju posetio je Gunter Pietschmann, predstavnik Microsoft-a za niz baltičkih i balkanskih zemalja. Možemo li da očekujemo otvaranje predstavništva najveće softverske firme sveta u Jugoslaviji?

KOMENTAR

Poslednja pobeda?
Kasparov - Računar 3:1, uz dva remija. Dejan Ristanović govori o značaju ovoga meča, možda poslednje pobede koju je velemajstor izvojevao protiv računara.
Znate li šta je kompjuter?
Voja Antonić govori o pitanju koje izgleda vrlo jednostavno, ali koje će navesti na pogrešan trag čak i relativno iskusne korisnike računara - šta je, zapravo, kompjuter?

RUBRIKE

Windows 95 izdanja
Naši izdavači su, kada se radi o Windows-u 95, bili ažurniji nego ikada: Duško Savić predstavlja sedam knjiga posvećenih novom operativnom sistemu koje su objavljene na našem jeziku.
Dnevnik: O programima i ljudima
Nenad Batoćanin već godinama razvija poslovne aplikacije u Clipper-u. Šta se sve dešava u tom svetu, šta traže klijenti, koji ih problemi najviše muče...
Odabrani bajtovi
U ovom nastavku "Odabranih bajtova" pozabavićemo se pre svega tekst procesorima i obradom teksta: Word, Quark, AmiPro i ostali biće zanimljiv dodatak našim uobičajenim Windows 95 specijalitetima.
Vedra strana računara
Upoznajte prvi srpski bioračunar, korišćenje Windows-a u jednoj štampariji, zadovoljnog korisnika Windows-a 95, bleferski vodič za kompjutere, Sabrinu iz Sarajeva, noćnu moru budućeg vlasnika jednog video rekordera, Tetris poboljšan u jednom našem institutu i druge zgode iz računarskog sveta...

SPECIJALNI DODATAK

Specijalni dodatak posvećen je Word-u 7.0 za Windows. Ana Mijušković je, osim osnovnih tehnika, opisala i stvari koje mnogi domaći korisnici Word-a još nisu koristili: automatsko formatiranje strane i teksta, kreiranje i uvoz grafičkih objekata, rad sa tabelama, osmišljavanje dokumenta u Outline prikazu, rad sa obimnim dokumentima koji sadrže liste, potpise, kojima treba generisati indeks, sadržaj, spisak ilustracija... Naučite da iskoristite sve potencijale vašeg tekst procesora!
U poslednjem trenutku smo, povedeni Internet groznicom koja ove nedelje "trese" Jugoslaviju, pripremili još jedan dodatak koji je takođe uključen u ovaj broj "PC"-ja: kako je Univerzitetska mreža povezana sa Internet-om i kako se koriste njeni servisi. Kako da se prijavite, pošaljete i primite email, preuzmete fajl, surfujete Web-om...