PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

Priča bez kraja
Taman pomislimo da smo nabavili super brzu, najbržu mašinu, kad eto nove, još brže. U toj priči bez kraja, dr Majkl Mijatović, testirao je prve Pentium računare na 166 MHz.
Za digitalni SAN
Pravi veliki poslovi traže moćne računare sa RISC procesorima, a šta može da ponudi jedna SUN radna stanica, otkriva Pavle Peković.
Moderni modemi
Koliko su moderni modemi dorasli našoj zastareloj telefoniji? Na probni sto su Aleksandar Šušnjar i Julijan Okolišan stavili sve modeme koji se mogu kupiti u našim radnjama, u potrazi za najboljim...
Između četiri vatre
Od kvaliteta video katice uveliko zavisi opšti utisak o računaru. Zato je Dejan V. Veselinović testirao četiri najnovija modela.
Mnogo buke ni oko čega
Da li postoji alternativa Pentium-u, pitanje je koje muči dobar deo računarskog sveta. Maja Vilus i Bojan Petrović stavili su pred sebe računar sa procesorom NexGen Nx586 u nameri da provere hvalospeve proizvođača.
Ko se boji mreže još
Mreže su potrebne, rekli bismo neophodne, ali kod postavljaju itekako znaju da nam zagorčaju život. Iskustva sa 100 Mbit mrežama iznosi Pavle Peković.
Projekat: Elektronski kurir
Voja Antonić ovog meseca predstavlja mali baterijski napajan uređaj namenjen prenosu podataka, naravno uz zaštitu od neovlašćenog pristupa...

SOFTVER

Delphi na 32 bita
Borland Delphi definitivno je našao svoje mesto na tržištu i među korisnicima, ali je sada pre iskušenjem zvanim 32 bita. Dejan Ristanović je isprobao beta verziju programa Delphi 2.0 - da li će pobediti Visual Basic?
NT ili NetWare
Sa jedne strane novi Windows NT, sa druge provereni Novell NetWare - ko će na duži rok pobediti? Sava Zdravković u ovom broju govori o argumentima u prilog Windows-a.
Animator za sve uzraste
Za AutoCAD, i njegove velike mogućnosti, svakako znate, ali da li ste igada čuli za paket Animator Studio? Šta sve može i čemu je namenjen otkriva Dejan V. Veselinović.
Još RAM-a, još!
Baš smo pomislili da ćemo sa Windows-om 95 zaboraviti na programe za upravljanje memorijom, kad se na tržištu pojavio QEMM 8. Branko Nikitović ga je testirao.
Kompresija ili prevara?
Operativne memorije i para nikad dosta, pa kako onda pomiriti te dve suprotnosti. Možda nekim programom za "kompresiju" RAM-a? Koji koliko vredi i da li zaista pomaže otkriva Vlada Čalić.
Kontrolna tabla
Da li koristite neki od alternativnih komandnih procesora za Windows. Ako je odgovor potrvrdan, onda je velika šansa da je to upravo Dashboard. Jovan Bulajić je isprobao dve poslednje verzije, jednu za stari, a drugu za novi Windows.
Registracija
Jedna od najvećih novosti Windows-a 95 je Registry System, a njega treba dobro upoznati. Bojn Petrović je isitao mogućnosti ovog sistema i pred nama je prvi izveštaj.
NetWare administracija
Kada prođe instalacija mrežnog softvera, počinje posao od koga zavisi koliko će nam rad biti udoban. O skupu akcija koje daju konačan izgled mreži piše Nebojša Zdravković.
Organizator za primer
I kod nas se prave dobri programi opšte namene, kaže Kristijan Lazić, predstavljajući "Organizator informacija", koji u nekim stvarima prevazilazi čak i čuvene programe poput Lotus Organizer-a.
Recept za sigurne podatke
Kako svoj rad na najefikasniji način zaštiti od neželjenog gubitka podataka, pitanje je koje nas stalno muči, a Dejan Ristanović poručuje da se minimum sigurnosti može obezbediti za male pare i uz još manje napora.
Večiti rivali
Većito pitanje - ko je bolji. Tako je u svim oblastima živtoa, a kada su C++ kompajleri u pitanju, Obrad Bjelić je suočio Microsoft i Borland...
I bi svetlost!
Sve više se govori o digitalnoj obradi slika, nije dovoljno samo poznavati program kojim se radi. Bar jednako važno je znati i elemente teorije boja. U prvim koracima pomaže vam Voja Antonić.
Ima li pilota na CD-u?
Fascinirani ste letenjem? Oduvek ste snjali da se nađete za komandama nekog "džeta". Pa dobro, može i to, ako imate CD drajv i neki od simulatora koje predstavlja Zoran Milosavljević.

KOMUNIKACIJE

Prvih mesec dana
SezamPro polako hvata zalet, a sudeći prema brzini dobijanja veze, sve je više korisnika. Dnevnik dešavanja u prvih trideset dana rada brižljivo je vodio Dejan Ristanović.
Na korak od sna
Tragom informacije da je pred početkom rada prvi jugoslovenski provajder, u istraživanje domaćih zbivanja oko Internet-a krenuo je Milan Bašić. Vesti su ohrabrujuće, a prava uzbuđenja mogu se rek očekivati...

PROGRAMIRANJE

Sa 16 na 32 bita
Sada je vreme da se uhvatite u koštac sa programiranjem za Windows 95. Kojim putem krenuti i kako je najbolje da to učinite piše Miljan Jovanović.
Čarobnjak iz Redmonda
Da bi program bio upotrebljiv, on mora lepo da izgleda, a operacije treba da budu logički raspoređene. To naročito važi kada se radi o Windows-u 95, za koji je razvijen ceo sistem raznih dijaloga poručuje Dejan Jelović.
San i Java
Posednji Internet hit je, bez dileme, sistem Java. Pomoću ovog programskog jezika Web prezentacije postaju još atraktivnije. Dragan Sretenović krenuo je u susret novoj najvažijoj stvari na Internet-u...
Pravilo izuzetaka
Ne bez razloga se kaže da "izuzeci potvrđuju pravila", a da je to tako i u programskom jeziku C++ upoznaje nas Aleksandar Petrović. Bez izuzetaka se može, ali programerski život s njima je daleko lakši.
Moje nove boje
Obojiti program nije ni malo lako, jer pored estetike treba zadovoljiti i funkcionalnost. Clipper programerima, od koristi, može biti sistem za rad sa bojama koji opisuje Nenad Batoćanin.
Procesi iznutra
Kako kotrolisati procese pod Unix-om tema je o kojoj se i u svetu dosta piše i govori. Male i velike programerske tajne istažio je Nebojša Vasiljević.

AKTUELNOSTI

Snežna oluja
Na Zapadu mnogo toga novog, poručuje nam Zoran Kehler u razglednici koja stiže iz zavejanog Vašingtona. Pentium računari na 166 MHz su prava stvar, naročito kada svetom budu zavladali pravi 32-bitni operativni sistemi...
Gosti iz sveta
Suspenzija sankcija se itekako oseća - Jugoslaviju posećuju predstavnici velikih kompjuterskih firmi u potrazi za zastupnicima. Razgovarali smo sa gostima iz Hewlett-Packard-a i AutoDesk-a.

KOMENTAR

8 Jabuka je zrela
U svetu kompjuterskog biznisa prelazak kompanija iz jednih u druge ruke nije ništa neobično. Ali, ponekad se dese takve stvari koje je malo ko mogao da predvidi - dr Majkl Mijatović prenosi najnoviji trač iz Silikonske doline.
Male revolucije
Mada nam se, u poslednje vreme, čini da je sve na polju programiranja odavno već otkriveno, svaki čas se dogodi neka mala, gotovo neprimetna revolucija. Dejan Jelović pokušao je da otkrije kojim putem idu savremene tehnike programiranja.

RUBRIKE

Dnevnik: ne pokušavajte sami!
Božićni praznici u Americi za Zorana Kehlera su bili više nego zanimljivi. Suočivši američki stil života i jugoslovenske navike došao je do, u najmanju ruku, interesantnih iskustava. Kako naterati da novi hardver u računaru radi tema je januarskog dnevnika.
Odbrani bajtovi
Windows 95 je nepresušan izvor trikova i novih ideja, ali ima i nelogičnosti, pa i bagova koje treba otkloniti. Ovoga meseca govorićemo i o starom Windows-u, hardveru, obradi teksta, programiranju u Turbo Pascal-u...
Vedra strana računara
Ko radi taj i greši - stara je izreka, ali greške ponekad znaju da budu smešne. Tako Imtel pravi čips, Symantec "otkriva" Win96, Microsoft dodaje jedan dan aprilu... Uostalom svratite do "Vedre strane računara".

SPECIJALNI DODATAK

Specijalni dodatak bavi se komunikacijama i namenjen je pre svega početnicima u ovoj oblasti. Uz njega ćete naučiti da izaberete i podesite modem, zatim da koristite neke od osnovnih servisa YU Interneta, da šaljete privatnu poštu, pratite konferencije, prenosite datoteke, priključujete se na druge sisteme... Za one koji preferiraju multimedijalne komunikacije, opisan je World Wide Web servis i njegova domaća implementacija, kao i softver potreban da bi se pristupalo Web-u. Dodatak je posvećen korišćenju sistema SezamPro.